blog-waarombiologischewijn-degroenefles

Wat is biologische wijn?

Vaak krijgen wij de vraag wat biologische wijn precies is. De term biologisch heeft betrekking op de druiventeelt. Biologische wijn wordt gemaakt zonder behulp van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Ook is het gebruik van genetisch gemodificeerde druivenrassen verboden. Boeren die biologische wijn maken, gebruiken andere manieren om hun oogst te beschermen zoals het planten van bodembedekkers en grassen in de wijngaard. De regels waaraan de productiewijze van biologische wijnboeren voldoet, is vastgelegd en wordt gecontroleerd door de Europese Unie.

Biologische wijnbouw werkt eigenlijk hetzelfde als andere biologische landbouw. Anders gezegd, biologische landbouw is gericht op de balans tussen het product (als een aardappel of druif’) en het land. Als gevolg van intensieve landbouw kan het land uitgeput raken en beschikt het niet langer over voldoende voedingsstoffen voor duurzame, kwalitatief hoogwaardige landbouw.

Door te kiezen voor biologische druiventeelt, kiezen onze wijnboeren, wij (en onze klanten) voor een duurzamer milieu waarin er een evenwichtige balans bestaat tussen de wijnproductie en de natuurlijke omgeving. Door geen roofbouw te plegen op het land kunnen wij en generaties na ons blijven genieten van kwalitatief hoogwaardige wijnen. Door het evenwicht met de natuur te bewaren, blijft de natuurlijke omgeving – ook na vele jaren – de wijnrank immers voorzien van voldoende voeding om prachtige, volle druiven voort te brengen en blijft de wijnkwaliteit op niveau.

Doordat er niet wordt gewerkt met bestrijdingsmiddelen, komen deze ook niet in de wijn terecht. Uit onderzoek van de Franse consumentenbond blijken traditioneel geproduceerde wijnen vaak vol landbouwgif zitten, die in sommige gevallen kankerverwekkend zijn. Een ander belangrijk voordeel van biologische wijn is dus de kwaliteit van de wijn.

De belangrijkste voordelen voor biologische wijn zijn dus: een beter milieu, een constant niveau en de hogere kwaliteit (geen landbouwgif) van de wijn.

Wil je meer weten over ons of onze biologische wijnen, neem dan gerust contact met ons op.